Dietetyka to nie tylko zawód ale i pasja

NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA

Vector icons set for allergens free products (milk, fish, egg, gluten, wheat, nut, lactose, corn, mushroom) - color version

Nietolerancja pokarmowa jest obecnie bardzo powszechna. Cierpi na nią około 45% populacji.

Nadwrażliwość pokarmowa powstaje wtedy, gdy nie w pełni strawione składniki pokarmowe przenikają barierę jelita do krwiobiegu i są rozpoznawane przez układ odpornościowy, jako elementy obce dla ustroju.

Nietolerancja pokarmowa wywołuje przewlekłe stany zapalne, nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit, które oddziaływają na procesy wchłaniania i doprowadzają do różnorakich zaburzeń.

Nietolerancja pokarmowa wywołuje różne objawy, lecz do klasycznych zaliczamy: przewlekłe problemy żołądkowe(zespół jelita wrażliwego, biegunki, zaparcia, wzdęcia, u czucie pełności, odbijania), problemy z nadwagą, bóle głowy, migreny, problemy skórne( atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd), syndromy chronicznego zmęczenia….

Symptomy nietolerancji pokarmowej rozwijają się długotrwale, więc warto wykonać test na przeciwciała IgG celem diagnostyki. Wykonanie specjalistycznych testów pozwala określić, jakie składniki pokarmowe wywołują reakcję zapalną i je wyeliminować z codziennej diety. Taki wynik należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, gdyż trzeba wiedzieć, czym zastąpić produkt alergizujący, aby nie dopuścić do niedoborów żywieniowych.

Pomocny w diagnostyce jest kompleksowy test FoodProfil pozwalający ocenić czynność przewodu pokarmowego oraz mechanizm nadwrażliwości pokarmowej IgG – zależnej.

Wykonując FoodProfil otrzymasz darmową konsultację dietetyczną wraz interpretacją wyników.

Zdzwoń i dowiedz się więcej!